BASISSCHOOL GO! ’t KOFSCHIP in EDEGEM krijgt €31.031 voor ondersteuning

Op 19 november 2020
kofschip

BASISSCHOOL GO! ’t KOFSCHIP in EDEGEM krijgt €31.031  voor ondersteuning hoogbegaafde leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil dat scholen beter voorbereid zijn om hoogbegaafde leerlingen te begeleiden. Voor het eerst worden middelen vrijgemaakt voor een expertisecentrum en 13 concrete begeleidingsprojecten voor hoogbegaafde leerlingen. Het gaat om een expertisecentrum van de KU Leuven, 9 basisscholen en 4 secundaire scholen die specifiek gaan werken rond hoogbegaafde leerlingen. Ook 't Kofschip in Edegem krijgt extra ondersteuning. 

Ongeveer 2 à 3% van de Vlamingen is hoogbegaafd. Op school voelen veel hoogbegaafde jongeren echter te weinig uitdaging. Ze missen vaak ondersteuning of de juiste begeleiding. Daardoor gaan ze niet zelden onderpresteren of voelen ze zich zeer ongelukkig.

Er zijn her en der initiatieven om hoogbegaafde jongeren beter op te vangen, maar tot nu ontbrak het aan een Vlaanderenbreed beleid dat zich laat voelen in het volledige onderwijslandschap.

Nu worden er voor het eerst middelen vrijgemaakt voor een expertisecentrum en 13 concrete begeleidingsprojecten voor hoogbegaafde leerlingen. Het gaat om het expertisecentrum KU Leuven Research & Development en om projecten in 9 basisscholen en 4 secundaire scholen. Met de Vlaamse middelen – ongeveer € 500.000 - kan de expertise inzake hoogbegaafdheid in kaart gebracht, verder ontwikkeld en breder verspreid worden..

Voor 't Kofschip werd er €31.031 voorzien.

 “Hoogbegaafde jongeren zijn nog te veel een vergeten groep”, zegt Weyts. “Zonder begeleiding en de juiste leersteun kan hun scholing helemaal mismeesterd worden. We investeren nu voor het eerst in een expertisecentrum en in voorbeeldscholen, zodat we in de toekomst alle hoogbegaafde jongeren in alle scholen op tijd kunnen herkennen en op tijd kunnen helpen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is