Cohousing in Edegem - PERSBERICHT

Op 23 mei 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers

Persbericht

Gemeenteraadszitting 22 mei 2017

Edegem zet hoog in op cohousingproject voor site Berkenhof

Edegem wil op de site Berkenhof, Kontichstraat 46-48, een cohousingproject laten realiseren. Via een ‘programma van eisen’ gaat de gemeente op zoek naar kandidaten.

 

Cohousing is de naam voor een woonconcept waarbij private woningen gecombineerd worden met gemeenschappelijke functies. Het project vormt ruimtelijk en architecturaal één geheel en zorgt voor sociale bewogenheid. Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding.

De gemeente Edegem wil voor het eerst een dergelijk project op haar grondgebied laten realiseren. De site Berkenhof, het gebied tussen de Kontichstraat en de Victoriastraat waar enkele jaren geleden nog het belastingkantoor en enkele gemeentediensten gevestigd waren, is hiervoor een uitstekende locatie.

 

 

cohousing
“Voorlopig experimenteerden vooral steden als Gent met het concept van cohousing. Voor een modale gemeente als de onze is het een primeur. Het wordt een interessant en leerrijk project voor ons”, vertelt burgemeester Koen Metsu. “Edegem biedt geen kant-en-klaar project aan, maar wil het terrein verkopen aan een geschikte groep kandidaten. Die moeten het project zelf op een duurzame manier uitdenken en realiseren. De groep moet het project bovendien zelf bewonen en beheren. Ze mogen geen speculatieve doelstellingen voor ogen hebben. Bij de beoordeling zijn naast de prijs vooral de duurzaamheid, de meerwaarde voor de buurt, de stedenbouwkundige en de architecturale kwaliteiten en uiteraard de uitwerking van de principes van cohousing belangrijke elementen.”

 

“Door in te zetten op cohousing wil Edegem een evenwichtig woonbeleid uitbouwen”, gaat schepen voor wonen Brigitte Vermeulen-Goris verder. “Aan de ene kant staan er enkele traditionele projecten op stapel, aan de andere kant zijn we helemaal op koers voor het behalen van het sociaal objectief dat we tegen 2020 moeten realiseren. Met een hedendaags concept als cohousing mikken we vooral op een publiek dat gaat voor een sociale manier van wonen met oog voor ecologie.”

De kandidaten worden uitgedaagd om het historisch landhuis ‘Berkenhof’ op de site als woning of gemeenschappelijke ruimte te integreren binnen het project. Een alternatieve invulling geven aan het gebouw in de vorm van bijvoorbeeld handel, horeca of een kantoorruimte is eveneens mogelijk. De naastliggende oude rode beuk is een beeldbepalende boom en moet behouden blijven.

Kandidaten kunnen hun aanvraag tot deelname indienen tot 13 september 2017. De beoordeling gebeurt enerzijds op basis van de korte nota van de kandidaten en anderzijds op basis van prijs die zij bereid zijn te betalen. Die moet boven de geschatte marktwaarde liggen. Maximum vier gekozen kandidaten hebben vervolgens tot 6 december 2017 om een projectvoorstel in te dienen. Daaruit kiest het gemeentebestuur in januari 2018 een laureaat. Daarnaast zal Edegem een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) maken waarin de zone voor openbaar nut wordt omgevormd naar een zone voor cohousing.

 


Meer informatie bij dit persbericht?
Koen Metsu, burgemeester Edegem, 0477 648 044, koen.metsu [at] edegem.be
Brigitte Vermeulen-Goris, schepen voor wonen, 0475 975 293, brigitte.vermeulen [at] edegem.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is