Samen studeren in het BOLWERK.

Op 30 december 2020
BOLWERK

Beste Adrian en Thomas.

 

Samen studeren betekent ook je blokleed delen, wat motiverend kan werken. Jullie vinden in ons dan ook de grootste bondgenoot om studenten aan te moedigen samen, op een veilige manier, de blok door te komen. Daarom heeft het gemeentebestuur eerder dit jaar het Bolwerk opengesteld voor studenten om hen optimaal te ondersteunen in deze ongeziene blokperiode(s). Het is een verfrissende studieplek die de ideale locatie biedt voor een studiepauze. Ik raad alle studenten aan om tijdens de pauzes te genieten van ons fort met haar prachtige wandelroutes. Heb je het even moeilijk? Praat erover met je medestudenten. Nog beter: wandelen, fietsen, lopen, een uurtje padel of een kleine work-out, … sporten is steeds de beste ontspanning en verruimt de geest. Mens sana in corpore sano, nu meer dan ooit.

Helaas kampen we momenteel met een aantal restricties om zo onze contacten te beperken. Hierdoor liggen, met spijt in het hart, heel wat sectoren zoals het verenigingsleven, sport, cultuur, evenementen, … stil of werken ze met protocollen die een maximum aantal personen per vierkante meter toelaten. Bijvoorbeeld voor erediensten geldt een maximum van 15 personen, voor huwelijken zijn dat er slechts 5, terwijl je als bezoeker in dezelfde kerk wel met een groter aantal personen aanwezig mag zijn. Hoe absurd ook ik de regels soms vind, moeten we vooral als gemeentebestuur het goede voorbeeld geven en die contacten zo veel mogelijk beperken. Bovenal zijn de scholen nu gesloten. De hogescholen en universiteiten verkeren al zeker tot eind februari in code rood en schakelden over op afstandsonderwijs om juist die contacten te beperken. Het is een fout signaal om de studenten die niet naar hun aula of leslokaal mogen dan wel samen onder een dak te brengen op een alternatieve studieplek. Hetzelfde principe geldt voor werknemers die geacht worden van thuis uit te werken, maar dan wel zien dat studenten op hun werkplek zouden worden toegelaten.

De richtlijnen om stille studieplekken open te stellen, vragen verder heel wat organisatie. Zoals jullie zelf aangeven, moet te allen tijde de afstand bewaard blijven, er goede ventilatie zijn, draagt iedereen een mondneusmasker en moet je vooraf reserveren. Dit alles onder het toeziend oog van een vrijwilliger of andere. Het is niet zo dat we lukraak enkele gebouwen kunnen openstellen zodat je daar kan studeren. Het aantal plaatsen zal overal, hoe groot de zaal ook is, altijd beperkt zijn.

Verder weet ik dat STAN, het studentenplatform van de stad Antwerpen, studieplekken organiseert waar je op alternatieve locaties veilig kan studeren. Onze studenten kunnen nog steeds zowel slechts enkele kilometers verderop als in het Bolwerk op Edegems grondgebied terecht. Zie de korte verplaatsing met de fiets of te voet als een studiebreak. Onze burgemeester bekijkt graag wat er eventueel mogelijk is om bijvoorbeeld de bibliotheek ook open te stellen.

Laten we vooral bewaken dat verschillende bubbels zich niet mengen, net zoals we dat ook doen door onze familiebezoeken tijdens de feestdagen te beperken tot slechts 1 contact. Op die manier kunnen we binnenkort naar een veilige heropstart van de hogescholen en universiteiten én geven we onze studenten hun welverdiend sociaal contact terug. Tot slot wensen wij in naam van de jonge lichting van N-VA Edegem alle studenten een fantastisch 2021 en heel veel succes met hun examens!

Vriendelijke groeten
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is