Jong N-VA Edegem brengt jong en oud samen

Op 9 januari 2023, over deze onderwerpen: Scholen & Onderwijs

Jong N-VA Edegem brengt jong en oud samen met studieplekken bij WZC Immaculata

 

Jong N-VA Edegem richt het vormingslokaal van WZC Immaculata in als studieruimte tijdens de weekends in januari. Het woonzorgcentrum zet haar deuren tijdens de examenperiode open voor studenten die in een rustige omgeving willen studeren. “We spelen voor de 5de examenperiode op anderhalf jaar tijd in op de toenemende vraag naar studieplekken. De jongeren kunnen zich hier in stilte en op een gezellig warme plek voorbereiden op hun examens. Als pauzemoment slaan ze een babbeltje met de bewoners. Ouderen en jongeren die elkaar gezelschap houden, lijkt ons een zeer mooie synergie tijdens deze kille periode”, zegt voorzitter van Jong N-VA Edegem Jimi Claeys.


De nood aan een rustige plek om te studeren zonder afleiding bij jongeren is groot. Steeds vaker toveren gemeentes en steden locaties om in stille studieruimtes. In Edegem dus bij WZC Immaculata. “De basis zoals draadloos internet, comfortabele stoelen en bureaus zijn hier voorzien. Verder is er een koelkast, een waterkoker en schenken we water, koffie en thee. Een gezonde dosis sociale controle en een verfrissende locatie voor de studiegeest zijn een ideale mix om je te focussen op de examens. Voeg daar een goed studieritme en voldoende ontspanningsmomenten in de frisse buitenlucht aan toe en deze eenzamere periode vliegt – met hopelijk mooie resultaten - weer voorbij”, gaat de jongerenvoorzitter verder.

“Ik kreeg meteen een plek op de kamer van Caroline en Laurent,

die dit jaar hun 73-jarige huwelijksjubilee vieren, aangeboden”

Babbelbox

De bewoners van Immaculata krijgen door de studenten contact met de buitenwereld. Jongeren wisselen hun ervaringen en gedachten uit met de ouderen via de babbelbox. Ze leren elkaar bovendien beter kennen door samen een spelletje te spelen of een wandeling te maken. Dagelijks verantwoordelijke van het WZC Ilse Van Montfort: “De bewoners zullen genieten van het gezelschap. Ik kan me voorstellen dat het hen doet denken aan de tijd toen ze zelf nog studeerden. We beschouwen deze organisatie als een wisselwerking tussen de jongeren en onze ouderen, waar ze elkaar sociale steun bieden. Voor de jongeren kan het een kennismaking zijn met ouderenzorg. We hebben hier verschillende vacatures voor studenten openstaan, zowel zorggerelateerd als logistiek.”

 

Er hangt een lijst uit met de namen en kamernummers van bewoners die gezelschap wensen. “Ik had mezelf amper voorgesteld of kreeg al een werkplek in de kamer van Caroline aangeboden. Ze vertelde heel fier dat ze binnenkort 73 jaar getrouwd is met haar man Laurent. Dit zijn de mooie verhalen die je nergens anders hoort. Bewoners zoals Caroline stimuleren ons alvast om hard te werken. We zien ook een voordeel voor de senioren. Dankzij de gesprekken voelen ze zich waardevol, want dat zijn ze nog steeds. Het is een dubbele bijdrage aan een sterk gemeenschapsgevoel dat beide leeftijdsgroepen bindt. Wat ons betreft, is deze samenwerking nu al een blijver. Wie weet kunnen we volgende periodes uitbreiden naar meer plaatsen en ruimere openingstijden”, besluit Jimi Claeys.

 

Drie Edegemse studiespots

Naast het woonzorgcentrum kunnen de studenten op twee andere locaties in Edegem terecht. Studeren voor de examens kan elke werkdag nog tot en met vrijdag 3 februari in VTC Kruispunt. Reserveren doe je via hun website. Het Bolwerk behoudt tijdens de week ook vijftien plaatsen tussen 8 en 18 uur. Zeker zijn van een plekje doe je via een e-mail naar info [at] blwrk.be.

Edegems eerste schepen, bevoegd voor Onderwijs, Koen Michiels (N-VA): “We hebben in de gemeente geen hogeschool of universiteit, maar wel vele studenten die daar zitten. Daarom zetten we graag in op studieplekken. In ons nieuwe VTC Kruispunt en dankzij een samenwerking met het Bolwerk kan je al studeren, maar als gemeente zijn we heel blij met het initiatief van Jong N-VA die telkens opnieuw in een opzienbarend kader extra studieplekken voorzien.”

Inschrijven voor de studieplekken bij WZC Immaculata kan door hier te klikken 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is