Uit de gemeenteraad van 26 juni 2017.

Op 26 juni 2017

De gemeenteraad van juni 2017 had een groot aantal  belangrijke punten op de agenda. We hebben er enkele voor jullie uitgepikt en lichten ze graag toe:

Investeringstoelage voor speeltuin Meihof

Meihof
In 2016 werd voor de uitbating van het Meihof een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen de gemeente en OCMW enerzijds en het Rekreatief en Pegode anderzijds. In die overeenkomst werd bepaald dat er voor de speelzone van het Meihof een investeringstoelage van 40.000 euro ter beschikking gesteld zou worden.

De uitbaters van het Meihof ontwikkelden een mooi plan voor de buitenspeelzone en op de gemeenteraad van juni werd de investeringstoelage dan ook goedgekeurd. 

De nieuwe buitenspeelzone zal ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Oudere speeltuigen zullen vernieuwd of hersteld worden én er zullen bovendien heel wat nieuwigheden komen. De oude waterspeeltuin zal bijvoorbeeld een hele transformatie ondergaan zodat ook rolstoelgebruikers hiervan kunnen genieten. Een mooie stap richting een gezellige plek in Edegem waar iedereen zich thuis voelt!

 

Nieuwe impulsen voor Historisch Erfgoed Fort 5

fort V
Fort 5 is niet alleen een unieke locatie met veel groen, maar ook een locatie met heel wat waardevol patrimonium. In het beheersplan Onroerend Erfgoed Fort 5 worden alle acties opgenomen die in de komende 20 jaar zullen plaatsvinden om alle historische gebouwen in stand te houden en/of in ere te herstellen. Acties die in het beheersplan opgenomen zijn, kunnen rekenen op een verhoogde erfgoedpremie van maar liefst 80%.

Op de gemeenteraad van juni kregen de eerste acties concreet vorm. Zo zal in een eerste fase hangar 23 (hangar waarin ook de bioklas komt) gerenoveerd worden, zal de herbestemmingsstudie van het binnenfort opgestart worden en wordt ook reeds de eerste hand gelegd aan het verduurzamen van alle hangars gelegen aan de buitenschil van het fort.

Met al deze acties zetten we niet alleen in op het bewaren van historisch erfgoed in Edegem, maar investeren we ook in betere lokalen voor de vele verenigingen die in de hangars gehuisvest zijn. 

 

Woonzorgnetwerk Edegem, een belangrijke stap voor de ouderenzorg

immaculata
Ouderenzorg is een begrip dat steeds belangrijker wordt in onze maatschappij. Er zijn bovendien heel wat evoluties in de ouderenzorg, zo wijst ook de conceptnota vanuit de Vlaamse overheid uit. Ouderenzorg verandert continu!

De gemeente en het OCMW van Edegem zijn al langer bezig met een integratie-oefening. Tijdens de besprekingen werden verschillende pistes onderzocht. Daaruit werd besloten om de tak ouderenzorg van het OCMW Edegem onder te brengen in een extern verzelfstandigd agentschap, kortweg een EVA. Onder de tak ouderenzorg vallen de thuiszorgdiensten, het lokaal dienstencentrum ‘Den Appel’ en het woonzorgcentrum Immaculata.

Hiervoor dient dus een nieuwe OCMW-vereniging opgericht te worden: ‘Woonzorgnetwerk Edegem’. Het Woonzorgnetwek Edegem biedt heel wat voordelen voor de gebruiker van ouderenzorg alsook voor de organisatie van die ouderenzorg: er zal meer ruimte zijn voor flexibiliteit, specialisatie en professionalisering. Omdat verschillende diensten bij elkaar in het netwerk verweven zijn, kan er zorg op maat geleverd worden. Die zorg op maat draagt bij aan het uitgangspunt om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten verblijven. Met dit netwerk worden bovendien ook de samenwerkingsmogelijkheden met externe partners bevorderd.

Wij zijn enorm fier op deze evolutie en geloven ten volle in de visie die achter het woonzorgnetwerk zit. Zorg voor ouderen is meer dan ooit belangrijk en zal steeds belangrijker worden in onze samenleving.

Pegode krijgt nieuwe mogelijkheden door wijziging RUP

pegode
Pegode is een kleinschalig woonproject voor personen met een motorische handicap. Ze zijn gevestigd in de Grote Dries in Edegem. Met de wijziging van het RUP Buizegem kan Pegode een uitbreiding van haar werking verwezenlijken. Zo willen ze graag een semi-polyvalente ontmoetingsruimte en nieuwe wooneenheden creëren. In dit dossier werd reeds in verschillende fases met de buurt samengezeten. Ook in de nog komende fases zal er blijvend met de buurt nagedacht worden over de inplanting van nieuwe wooneenheden. Een synergie tussen de bewoners van Pegode en de buurt is zeer belangrijk en dat draagt Pegode mee uit.

 

Financiën gemeente en OCMW onder de loep

financiën
Zoals elk jaar in juni lagen de jaarrekeningen van de gemeente en het OCMW weer op tafel. In beide jaarrekeningen worden de realisaties van het afgelopen jaar bekeken en wordt de rekening vergeleken met het budget.

Uit de jaarrekening van de gemeente komt een positief exploitatieresultaat naar voren. Verder zijn er in 2016 minder investeringen uitgevoerd dan gepland. Die niet-uitgevoerde investeringen worden verschoven naar 2017.  Een aantal projecten werden in 2016 wel reeds opgestart en kennen hun verdere uitvoering in 2017. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de renovatiewerken aan Hof Ter Linden en de ontsluiting van de sportzone Kattenbroek.

We geven graag ook nog enkele belangrijke investeringen die in 2016 gebeurden mee: de kunstgrasvelden aan Vic Coveliers en Fort 5, de aankoop van het terrein op de zone Kattenbroek, wegen- en voetpadhernieuwingen,…

Uit de rekening blijkt verder nog dat door een aantal nieuwe verkavelingen de gemeente bovendien kan rekenen op extra ontvangsten.

De meerwaardebelasting ter waarde van 3,527 miljoen euro van het project Parkrand werd nog niet ontvangen in 2016. Dit staat gepland voor 2017.

Tot slot toont de rekening aan dat we de uitstaande schuld van de gemeente jaar na jaar verder afbouwen.

Ook de jaarrekening van het OCMW toont een positief resultaat. Er werden voor 286.895 euro investeringen gerealiseerd. Enkele voorbeelden van investeringen die hieronder vallen zijn: de aankoop van rollend materieel, een aantal investeringen op vlak van ICT, het Fred-Lee project,…. Ook kon het OCMW rekenen op werkingssubsidies die hoger lagen dan gebudgetteerd. De exploitatieontvangsten evolueren bovendien jaar na jaar in positieve zin. 

We werken met de ganse fractie elke dag hard om verantwoord om te gaan met de gemeente- en OCMW-financiën. We moeten daarbij de balans maken tussen enerzijds de financiën als een goede huisvader beheren en er anderzijds voor zorgen dat Edegem bruist en leeft in al haar facetten. De jaarrekeningen vormen daarom ook de perfecte reflectie van het gevoerde beleid. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is