“Het clichébeeld klopt zeker niet” Burgemeester Koen Metsu helpt gemeentediensten

Op 18 juli 2013

“Het bedrijfsleven kan van de Edegemse uitvoeringsdiensten nog lessen leren”, stelt Koen Metsu na vijf voormiddagen met evenveel verschillende afdelingen te hebben meegewerkt.

“Ik ben al mee geweest met de mannen van de huisvuilophaling, de onkruidploeg, de
onderhoudsploeg van de voetpaden, de groendienst om plantsoenen te maaien en ik heb ook al geholpen in het ecopark. Van die stages heb ik onthouden dat het clichébeeld van de gemeentearbeider die maar wat op zijn spade staat te leunen, absoluut niet meer opgaat. Integendeel, stuk voor stuk zijn het harde werkers die voor elkaar graag een tandje bij steken.”

Metsu zag hoe de ophalers van het gft-afval op hun ronde ook al restafvalzakken bijeenbrachten,
zodat hun collega’s het bij hun ophaling makkelijker hebben. “De tijd dat ze met de spreekwoordelijke koffie en koekjes worden opgewacht, is ook voorbij. Dat heb ik zelf kunnen meemaken, toen ongeduldige chauffeurs achter de vuilniswagen tijdens de ophaling in regenweer begonnen te claxonneren, omdat het niet snel genoeg vooruit ging.”

Metsu’s initiatief om met de uitvoerende diensten op pad te gaan, was een gevolg van een
ontslagprocedure van een personeelslid.

“In de marge ervan hoorden we arbeiders aangeven dat velen geen goed zicht op hun werk hebben. Met deze ervaring heb ik wel een betere basis om te oordelen over vragen van die dienst. Ik vind dat belangrijk, voor een afdeling met 85 werknemers die je in die zin dus als een kmo kan beschouwen”, geeft hij nog aan.

Schepen volgt voorbeeld

Zijn collega-schepen Jeroen Van Laer (Groen) liet zich alvast inspireren door Metsu’s voorbeeld. Hij stak al een handje toe bij de buitenschoolse opvang in het Zwaluwnest.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is