Buurtinformatienetwerken EDEGEM

Op 30 september 2013

 

   
          

   

Edegemnaars gaan samen voor veiligheid

Officiële ondertekening BIN-charters op dinsdag 1 oktober 2013, 18.30 uur, raadzaal gemeentehuis

Op dinsdag 1 oktober ondertekenen burgemeester Koen Metsu, waarnemend korpschef Willy De Belder, BIN-secretaris Fredien Nachtegael en de BIN-coördinatoren de vier BIN-charters voor de wijken Buizegem, Centrum, Elsdonk en Molenveld. De ondertekening van de charters betekent voor Edegem de concrete opstart van de BIN-werking. Na goedkeuring van de charters door de FOD Binnenlandse Zaken kunnen de Edegemse Buurtinformatienetwerken immers officieel van start.

In een omzendbrief van 2010 moedigt de minister van binnenlandse zaken de burgemeesters aan om in hun gemeente het oprichten van Buurtinformatienetwerken (BIN) aan te sporen. Dit was de aanleiding voor enkele inwoners om op voorzet van het nieuwe bestuur hun schouders onder een project Buurtinformatienetwerken Edegem te zetten. Edegem is binnen politiezone HEKLA voortrekker van het initiatief. Het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat andere gemeenten dit initiatief snel zullen oppikken.

Tijdens vier infomomenten in de maanden maart en april gingen de initiatiefnemers op zoek naar een draagvlak bij de Edegemnaars. Samen met politiezone HEKLA werd een geografisch plan
uitgewerkt voor de indeling van de gemeente in verschillende buurtinformatienetwerken. De keuze viel op de vier wijken conform de wijkindeling van de politie, waarin de politie een rol vertolkt onder leiding van een gemandateerde politiebeambte. Na goedkeuring van de vier charters gaan BIN-Edegem/Buizegem, BIN-Edegem/Centrum, BIN-Edegem/Elsdonk en
BIN-Edegem/Molenveld van start onder de koepel van de stuurgroep Buurtinformatienetwerken Edegem.

Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en politiediensten binnen een bepaalde omgeving met de bedoeling informatie uit te wisselen volgens een uitgewerkt
communicatieplan. In een BIN-charter wordt de werking van een BIN nader omschreven.

Het doel van een BIN is een veilige en leefbare woonomgeving te realiseren onder het motto: ZIEN = MELDEN. Een buurtinformatienetwerk rekent op de burgerzin van zijn leden.
De BIN-leden melden verdachte feiten aan de politie en die oordeelt vervolgens of het dringend is of niet. Dringende berichten worden onmiddellijk telefonisch verstuurd naar alle BIN-leden. Daarnaast worden er ook preventieberichten verstuurd.

Als BIN-lid stel je dus zelf geen politiedaden, doe je geen patrouilles en treed je nooit op in naam van de politie. Je geeft wel verdachte feiten door aan de politie om misdrijven te helpen voorkomen.

Meer informatie bij dit persbericht?

Fredien Nachtegael, BIN-secretaris, tel: 03 457 59 22, gsm: 0486 53 09 15

Koen Metsu, burgemeester, gsm: 0477 648 044 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is