Edegem organiseert een mantelzorgcafé.

Op 26 juni 2015

Op de gemeenteraad van maandag 22 juni werd goedkeuring gegeven aan het oprichten van een mantelzorgcafé. Edegem heeft een oudere bevolking, 23% is ouder dan 65 jaar. Onder hen zijn heel wat zorgbehoevenden. Dankzij de inzet van mantelzorgers kunnen zij zo lang mogelijk thuis wonen. Voor die mantelzorgers is de permanente aandacht voor hun familielid een erg belastend taak, zowel fysiek als mentaal.

“Niet alleen de gehandicapte zelf moet leven met de beperkingen die zijn of haar handicap met zich meebrengt, maar ook de mantelzorger zelf draagt eigenlijk de handicap met zich mee”, zo stelt raadslid Sylvain Box die zelf rekent op de mantelzorg van zijn vrouw.
Een gevaar dat achter de hoek loert is dat zij zichzelf vergeten. Veel mantelzorgers verliezen hun sociale contacten, maken weinig of geen tijd voor zichzelf of verliezen hun zicht op ondersteunende initiatieven die de zorg draaglijker kunnen maken.

“In Edegem slaan gemeente en OCMW nu de handen in elkaar om mantelzorgers actief te ondersteunen”, vertelt schepen voor sociale zaken Brigitte Vermeulen-Goris. “We maken een budget vrij voor de organisatie van mantelzorgcafés. Edegemse mantelzorgers kunnen daar tweemaandelijks een namiddag uitblazen, ontspannen en ervaringen en zorgen uitwisselen met andere mantelzorgers en professionele begeleiding. We bieden hen ook  informatie over hun specifieke zorgsituaties.”

“Mantelzorgers kunnen hier hun batterijen weer opladen”, vertelt burgemeester Koen Metsu. “Door dit initiatief zien ze hoe waardevol hun werk is. We kiezen bewust niet voor een premie. Een mantelzorgcafé dekt veel meer de behoeften van mantelzorgers.”

 Het dienstencentrum van het OCMW bekijkt momenteel samen met een externe organisatie hoe concreet inhoud wordt gegeven aan de mantelzorgcafés. In het najaar 2015 zal Edegem het aanbod gericht bekend maken. Uiteraard wordt dan ook bekeken hoe mantelzorgers even de handen vrij kunnen hebben om deel te nemen aan de cafés.

Meer informatie bij dit persbericht?

  • Koen Metsu, burgemeester Edegem, 0477 648 044

  • Brigitte Vermeulen-Goris, schepen voor wonen, 0475 975 293

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is