Gemeentebestuur investeert in veilige schoolomgeving

Op 3 november 2014

Een belangrijk beleidsdoelstelling in het strategische meerjarenplan van Edegem én in het zonaal veiligheidsplan van politiezone HEKLA is het verbeteren van de verkeersveiligheid in en rond alle Edegemse scholen. In nauw overleg met de korpschef van de politiezone HEKLA kwam Edegem recent tot nieuwe afspraken over de aanwezigheid van de wijkagenten in de ochtendspits. Daarnaast ondernam het gemeentebestuur al tal van grote en kleine acties om de fiets- en wandelroutes naar de scholen veiliger te maken.

De oversteekplaatsen ter hoogte van de scholen krijgen onze volle aandacht. Samen met politiezone HEKLA kwamen we tot een afspraak om de wijkagenten in de ochtendspits tussen 8 en 9 uur te laten post vatten aan onze Edegemse scholen. Samen met onze gemachtigde opzichters maken zij de schoolspits nog veiliger. De andere gemeenten van de HEKLA-zone volgen ons voorbeeld. Vanaf 1 januari zullen ook daar de wijkagenten tussen 8 en 9 uur post vatten aan de belangrijkste oversteekplaatsen.

Elektronische verkeersborden

Sinds september staan aan de lagere school ’t Kofschip ook elektronische verkeersborden die bestuurders er attent op maken dat ze een schoolomgeving naderen waar maximum 30 km per uur toegelaten is. Het gemeentebestuur besliste immers om de zone 30 die wettelijk gold in de Baron de Celleslaan uit te breiden met een gedeelte van de Drie Eikenstraat. Op termijn willen we in de andere schoolomgevingen ook elektronische borden plaatsen. Leuk weetje is overigens dat we voorrang geven aan borden in deze schoolomgeving omdat we tijdens een van de eerste gemeenteraden van deze legislatuur een vraag van een burger hierover kregen. Wij zijn dus zeker niet de enigen die ons zorgen maken over de verkeersveiligheid rond de scholen.

In de lagere school en kleuterschool in de Renaat de Rudderlaan kiezen we in overleg met de directie voor fietsstallingen. Met die eenvoudige maatregel vangen we twee vliegen in een klap: ouders kunnen hun fiets kwijt terwijl ze de kinderen ophalen of afzetten en tegelijk moedigen we het fietsen aan. De stallingen komen op de plaats waar nu vaak onreglementair wordt geparkeerd. Dat zal niet langer mogelijk zijn.

Ter hoogte van de schooluitgang van de gemeenteschool brachten we dan weer opvallende stickers aan op het fietspad die de kinderen die de school uitlopen er alert op maken dat er een fietspad is.  Om de automobilist te waarschuwen dat ze een schoolomgeving naderen, plaatsten we kleurige Dick Brunaborden. Het Pieter Van Maldereplein nemen we ook onder de loep. Daar gebeuren er aanpassingen aan de infrastructuur.

Brief aan de burgemeester

Leerlingen van het derde leerjaar van basisschool ’t Kofschip lazen woensdag 22 oktober een brief voor aan de burgemeester waarin ze enkele voorstellen lanceerden rond verkeersveiligheid. Tijdens het college van burgemeester en schepenen en de vergadering van de verkeerscel zullen de voorstellen worden besproken. Over twee voorstellen is de gemeente alvast heel enthousiast. Binnenkort schilderen we bijvoorbeeld op voorstel van de leerlingen een zebrapad in de Baron de Celleslaan ter hoogte van de kleuterschool.

Ondanks de moeilijke budgettaire oefening, maakt deze meerderheid duidelijke beleidskeuzes ten voordele van de veiligheid van de kinderen.

Koen Michiels - gemeentebestuur Edegem
Schepen voor Sport, Onderwijs en Evenementen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is