HEKLA kiest Lee Vanrobays als nieuwe korpschef

Op 5 december 2013
Die raad mocht woensdag, uitgerekend op de dag van rouw bij de hele politie om de zesde
verjaardag van de dood van de in Halle neergeschoten inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen, binnen Hekla ook voor wat heuglijk nieuws zorgen.

"Frank Noens en Lee Vanrobays waren beiden ijzersterke kandidaten, die zowel qua profiel als competenties zeer geschikt zijn voor de job van korpschef. De politieraad heeft vanavond met een overgrote meerderheid gekozen voor deze laatste kandidaat. Bij zijn presentatie tijdens de geheime zitting van deze politieraad bleek nog maar eens dat Lee Vanrobays sterk denkt in oplossingen en mogelijkheden, en niet in problemen. Ook zijn visie op de lange termijn voor Hekla heeft meegespeeld in de uiteindelijke beslissing", vindt de Edegemse burgemeester en Hekla-voorzitter Koen Metsu (N-VA).

"Doordat zes van de elf officieren in de loop van deze legislatuur met pensioen gaan, is vergrijzing een zeer actueel thema binnen Hekla. Lee Vanrobays lijkt ons de juiste man op de juiste plaats om in overleg en samenwerking met de ervaren officieren die blijven de komende jonge garde binnen Hekla goed te leiden."

IJzersterke reputatie

Toen hij hoorde dat de raad voor hem had gekozen, nam een duidelijk overgelukkige Lee Vanrobays de gelukwensen van de raadsleden en nieuwe collega's van Hekla al te graag in ontvangst.

Ik ken de politie Hekla al sinds 2003 vanuit mijn vroegere functie bij de federale politie. Toen al had Hekla een ijzersterke reputatie, die het trouwens nog heeft. Zowel op operationeel, beleidsmatig als logistiek niveau was toen al een erg goede samenwerking mogelijk.

Toen was er al sprake van liefde op het eerste gezicht", reageert de 38-jarige Deurnenaar, die al in 1993 aan zijn rijkswachtopleiding begon aan de voormalige cadettenschool in Lier. In 1998 behaalde hij een licentiaatsdiploma Criminologie. Sinds 2000 werkte hij onder meer als pelotons- en eskadronscommandant bij de federale politie, waarna hij in 2006 overstapte naar de lokale politie in Antwerpen. Daar was hij onder meer afdelingshoofd van de dienst Openbare Orde.

Vulkaan

Tot op vandaag werkte hij er als diensthoofd beleidsondersteuning. Nu de politieraad hem voordraagt als nieuwe korpschef, moet koning Filip de voordrachtsakte ondertekenen. Pas daarna kan de uitverkoren zonechef effectief aan het werk, vermoedelijk begin volgend jaar al.

"Ik sta echt te popelen om eraan te beginnen. Als ik mijn motivatie, gedrevenheid en passie in termen van vuur mag uitdrukken, dan ben ik een vulkaan die op ontploffen staat", verwijst hij met een knipoog naar de IJslandse vulkaan Hekla, waarmee de zone haar naam deelt. "In eerste instantie zal ik eerst de zone en al haar medewerkers nog beter moeten leren kennen. Welke accenten ik als zonechef wil leggen, wil ik eerst aan hen prijsgeven. Maar ik kan wel aangeven dat ik alleszins wil voortbouwen op de prachtige erfenis van Frank Noël."


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is