Nieuw huisvuilophalingssysteem DIFTAR in 2016

Op 26 juni 2015

Op maandag 22 juni werd in de gemeenteraad van Edegem de nieuwe regeling voor huisvuilophaling volgens het principe van DITFAR toegelicht en goedgekeurd door de raad.

DIFTAR staat meer specifiek voor ‘gedifferentieerde tarieven’. Dit systeem wordt in Edegem enkel ingevoerd voor het restafval, de zwarte zak dus. Via dit systeem zal elke burger moeten betalen voor het aantal kilogram afval dat hij of zij effectief geproduceerd heeft. De tarieven zullen dus voor iedereen anders liggen: de vervuiler betaalt en de voorkomer bespaart.
“Het voornaamste doel van DIFTAR is mensen aanzetten tot het beter en bewuster sorteren van afval. Het verwerken van afval is immers een zeer dure kost voor een gemeente. De hoeveelheid afval per persoon zit de laatste jaren in stijgende lijn en dus moest er actief gezocht worden naar een alternatief”, zegt schepen Birre Timmermans.

Wat houdt DIFTAR nu concreet in?

Ieder gezin krijgt een container ter beschikking. Deze containers zijn er in verschillende maten om aan de noden van elk gezin te voldoen. Een 40 liter container is bestemd voor één persoon, voor gezinnen van twee personen is er de container van 120 liter, voor gezinnen van vier personen of meer is er een container van 240 liter en tot slot is er voor verenigingen, scholen, …  een grotere container van 1.100 liter.

Elke container bevat een chip. Bij de afvalophaling, die om de twee weken zal plaatsvinden, maakt de chip verbinding met de vuilniswagen. Deze chip moet vooraf opgeladen worden. Bij elke ophaling wordt je afval gewogen en betaal je een tarief per kilogram. Ook per lediging en voor het gebruiksrecht zal een bijdrage geleverd moeten worden.

De containers worden dus om de twee weken opgehaald. Enkele praktische zaken waar men zeker al heeft nagedacht zijn de volgende:

  • Geurhinder? Hier is rekening mee gehouden. De containers zetten maximaal in op het tegenhouden van vieze geurtjes. Bovendien kan bijna alle afval die een geurtje zou kunnen verspreiden, anders gesorteerd worden. Het compostafval en het groene bakje zullen een belangrijke rol gaan spelen. En dat is ook de bedoeling.

  • Wat als mijn container vol is vóór de ophaling? Er zijn noodzakken te verkrijgen op het gemeentehuis. Deze noodzakken dienen echt alleen in noodgevallen, bijvoorbeeld als je een feestje hebt gehad en je meer afval hebt dan anders.

  • Wat men mensen op een appartement? Voor de appartementen bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld twee kleine containers van 40 liter aan te kopen. Ook zullen er zes afvalstraatjes komen, verdeeld over het Sint Goriksplein, de Ernest Staesstraat, Tony Bergmannstraat en De Wieken, waar de omliggende appartementen hun huisvuilafval kwijt kunnen. Ook hier zal gewerkt worden met een elektronische badge.

Positief verhaal

Met de verschillende voordelen die DIFTAR met zich meebrengt, is de overschakeling naar DIFTAR een positief verhaal. Ook voor de huisvuilophalers zal dit systeem vele voordelen kennen. Er zullen bijvoorbeeld minder arbeidsongevallen, minder rugklachten, … zijn. De vuilzakken moeten niet langer opgetild worden en men kan de containers eenvoudig naar de huisvuilwagen rollen.

Ook voor u kan dit systeem voordelig zijn: als u maar grondig sorteert en  in de winkel bewust koopt.

Het DIFTARproject zal in januari 2016 van start gaan in Edegem. Voor alle duidelijkheid: enkel de zwarte zak zal vervangen worden door een container. De blauwe PMD zak en de groene zak (of groene bakje) voor GFT zal blijven bestaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is