Aperitiefgesprek met Marc en Kristof Bossuyt

Op 24 april 2023

Basiliek loopt vol voor aperitiefgesprek met Marc en Kristof Bossuyt: “Vader en zoon hebben het over de onhoudbare asielchaos”

 

Samen met N-VA-afdelingen uit de Zuidrand en de Rupelstreek organiseerden we op zondag 23 april een aperitiefgesprek in Hotel De Basiliek tussen professor emeritus Marc Bossuyt en districtsburgemeester van Wilrijk Kristof Bossuyt. Voorzitter N-VA Edegem Hugo Van Bueren: “Marc Bossuyt werd de allereerste commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Statenlozen en bundelde zijn memoires in het boek “Tussen demagogie en hypocrisie”. Samen met zijn zoon legden ze het huidige asiel- en regularisatiebeleid onder de loep. De voltallige Vivaldi-samenstelling zou het boek moeten lezen. Zij zorgen met hun non-beleid voor een totaal onhoudbare vluchtelingeninstroom die handenvol geld kost. Daarom pleit de N-VA voor structurele hervormingen in het asielbeleid, maar evenzeer in de sociale zekerheid.”

Tijdens de inleiding ging Kamerlid Koen Metsu verder in op het falende federale beleid met treffende feiten en schrijnende cijfers. “De terugkeercijfers moeten omhoog. Momenteel keert slechts 7% van de uitgewezen migranten vrijwillig terug. Een half miljard aan leeflonen werd in 2022 uitbetaald aan mensen met een buitenlandse nationaliteit. Daarnaast geven OCMW’s nog eens zo’n 400 miljoen euro aan niet-leefloongerechtigde inwoners met buitenlandse nationaliteit. In dit land slapen kinderen op straat en zijn er onmenselijke toestanden in kraakpanden. De dwangsommen voor Fedasil lopen op tot 300 miljoen euro en als absolute dieptepunt – op beleidsniveau – werd een groot deel van staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) haar inboedel openbaar verkocht. Het huidige beleid inzake asiel en migratie draait vierkant.” De burgemeester heeft het verder over de opvang van tientallen Oekraïners in de gemeente. “We schakelden niet zomaar over op collectieve opvangcentra. Jarenlang leverden we met 79 opvangplaatsen in het lokaal opvanginitiatief een van de grootste bijdrages van Vlaanderen. Deze LOI’s zorgden voor een aanzuigeffect én een overbelasting van onze sociale dienst. Bijna alle buurlanden zijn overgestapt naar collectieve centra. De mensen moeten terugkeren, maar vanuit een comfortabele LOI-setting is de neiging om dat nog te doen quasi nihil.”

 

Bijsturing asielbeleid

Voor deze chaos waarschuwde professor Bossuyt al eerder. Net als voor de plaatselijke weerstand die de asielchaos met zich meebrengt. De burgers wensen helemaal geen uitbreiding van de opvang meer. Zo bleek recent uit de situaties in Vlaanderen (Jabbeke, Kampenhout, Grimbergen), in Brussel (Molenbeek) maar even goed in Wallonië (Glons). Erecommissaris-generaal voor de vluchtelingen Marc Bossuyt: “Het huidige migratiebeleid moet nationaal en op Europees vlak bijgestuurd worden. We dreigen te worden overspoeld, wat niet houdbaar is.” Hij merkt op dat politici in hun beleid moeten afrekenen met de afweging tussen de schrijnende individuele situaties en het algemeen belang. “We kunnen geen miljoenen migranten opvangen, maar als beleidsmaker krijg je wel ngo’s of advocaten op je bord die zich voor de individuele gevallen inzetten. Zij hebben geen oog voor het bredere kader. Beleid kan niet drijven op emotie, maar op de sterke bouwstenen van ratio en houdbare regels.”

Op  concrete vragen van zoon Kristof over de inhoud van de memoires van zijn vader, verduidelijkt  Marc Bossuyt op een verhalende en humoristische manier, moeilijke problemen zoals het terugkeerbeleid en de woonstbetreding. Hij wijst ook op de zeer grote verantwoordelijkheid van het Hof van Straatsburg.
Dit heeft door een aantal uitspraken het Europees asielbeleid (Schengen, Dublin) onderuit gehaald. met alle gevolgen vandien.
Marc Bossuyt besluit dat het begrip van de twee democratieën in ons land, nergens meer van toepassing is dan voor het vreemdelingenbeleid in ons land, waardoor dringende beslissingen uitblijven
Het boeiende en aangename duo-gesprek over een moeilijke en delicate materie had voor de aandachtige toehoorders gerust nog langer mogen duren.
Wie er niet kon bij zijn, heeft echt iets gemist.
 

 

Nominatie Edegems ereburger

Voorzitter Hugo Van Bueren: “Het asiel- en migratiebeleid blijft brandend actueel. De 150 aanwezigen bewijzen dat de burger wakker ligt over de gevolgen van het opengrenzenbeleid. Wij zijn bijzonder verheugd deze Edegemnaar, die al 40 jaar bij ons in de gemeente woont, als gastspreker te mogen verwelkomen over zijn memoires. Marc Bossuyt was ook jarenlang rechter in en later voorzitter van het Grondwettelijk Hof. Daarnaast behaalde Bossuyt verschillende diploma’s aan gerenommeerde internationale en nationale instellingen. Omwille van zijn tomeloze inzet doorheen de jaren met een waanzinnig curriculum vitae en een indrukwekkende carrière achter zich, zal onze jongerenafdeling hem binnenkort nomineren voor de titel van het Edegems ereburgerschap.”

Het was een zeer geslaagd evenement met een fenomenaal inhoudelijk sterk gesprek. Iedere burger zou dit moeten horen. Een dikke pluim aan onze afdeling om deze organisatie te trekken!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is