Budget 2023 en aangepast meerjarenplan 2020-2025

Op 2 juni 2023

Budget 2023 en aangepast meerjarenplan 2020-2025
Edegem voorziet extra investeringen en daling personenbelasting

 

Zuinig, verantwoordelijk en vooruitziend financieel beleid met het doel te kunnen blijven investeren. Dit zijn de krachtlijnen van het aangepast strategisch meerjarenplan 2020-2025 dat de N-VA meerderheid in de Edegemse gemeenteraad eind vorig jaar goedkeurde. “We kunnen met verdere schuldafbouw blijven investeren in het verfraaien van Edegem én de personenbelasting voor onze inwoners daalt opnieuw”, zegt burgemeester Koen Metsu.

De galopperende inflatie en de aanhoudende energiecrisis hebben gevolgen voor de burgers, maar ook voor de financiën van alle besturen, bedrijven en organisaties. “Het was geen eenvoudige oefening, maar toch slagen we er als gemeentebestuur in om drie miljoen euro extra investeringsbudget vrij te maken zodat we de komende jaren zo’n 18 miljoen euro zullen investeren. We focussen op vernieuwde wegen en voetpaden, een duurzamer patrimonium met onder meer de renovatie van enkele fortgebouwen en noodzakelijke werken aan onze Basiliek. Voorts trekken we heel wat budget uit voor de restauratie van het kasteel en de nieuwe parking van Hof ter Linden”, gaat een tevreden burgemeester verder.
 

“Het blijft belangrijk om de werkingskosten van het lokaal bestuur onder controle te houden. Met behoud van de dienstverlening aan de burger en om te kunnen blijven investeren in de toekomst. Een essentiële uitdaging blijft immers het klimaatbestendig maken van onze gemeente en haar patrimonium”, stelt schepen voor Financiën Albert Follens.

 

Duurzaam investeren

We blijven verder investeren in de verbetering van de voetpaden. Voor 2023 staan er weer een heel aantal straten op de lijst. Verder staan een aantal wegenwerken op het programma. Via renovatie van bestaande en de aanleg van nieuwe plantvakken wil N-VA het straatbeeld in Edegem verfraaien. Verder is een aanzienlijk budget voor energiebesparende investeringen in gemeentelijke gebouwen uitgetrokken: de sporthal, de muziekacademie, het Zwaluwnest en het oud-gemeentehuis. Om de fel gestegen energiekosten het hoofd te bieden, willen we het energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen verminderen en waar mogelijk de straatverlichting ’s nachts te doven, zonder op de algemene veiligheid in te boeten. 


De grotere renovatieprojecten zoals de daken van enkele forthangars en de restauratie van kasteel Hof ter Linden blijven op het investeringsprogramma staan en kunnen binnenkort starten.


Speerpunten:

4,6 miljoen euro voor de herstelling en vernieuwing van de voetpaden en plantvakken;
2,7 miljoen euro voor de renovatie van enkele gebouwen in Fort 5;
1,5 miljoen euro voor de renovatie van het kasteel en de aanleg van de nieuwe parking in domein Hof ter Linden.

Tweede Edegemse taxshift

“Voor het afleveren van stedenbouwkundige en milieugerelateerde vergunningen, alsook voor de dienst burgerzaken, waren de aangerekende vergoedingen (‘de retributies’) slechts een minieme fractie van de reële kosten. Daarom werden deze vanaf per 1 januari op een billijker niveau gebracht, maar nog steeds ver onder de echte kost. Zo evolueert bijvoorbeeld de (gemeentelijke) retributie voor een eID kaart van 4 euro naar 6 euro, terwijl de echte kost 54 euro overschrijdt. De geldigheidsduur van een eID is overigens 10 jaar, uitgezonderd voor jongeren en 75-plussers. Net zoals een reispas voor een minderjarige van 5 euro naar 25 euro gaat, met een echte kost van 36 euro. De retributies voor alle overige diensten, die sinds 2019 ongewijzigd bleven, worden per 1 januari aan de evolutie van de gezondheidsindex aangepast. De meerontvangsten hieruit worden teruggegeven aan de Edegemse belastingbetaler als belastingvermindering. De aanvullende personenbelasting (APB) gaat vanaf 2023 van 6,8% naar 6,6%. Inwoners zullen dus netto meer overhouden van hun inkomsten waarvoor ze personenbelastingen betalen. Bij de invoering van DIFTAR voor GFT ging deze reeds van 7% naar 6,8 % in 2022. Zodus een tweede belastingverlaging sinds N-VA de gemeente bestuurt. Daarnaast mogen we rekenen op ruim 12 miljoen euro subsidies, grotendeels vanuit de Vlaamse Regering. Hierdoor kunnen we voor de inwoners mooie investeringen verwezenlijken”, besluit schepen van Financiën Albert Follens (N-VA)

 

Zorg voor onze ouderen

De schulden uit het verleden worden verder afgebouwd, zodat financiële ruimte ontstaat voor de broodnodige renovatie van de oudste vleugel van ons woonzorgcentrum Immaculata. Met de zorg van vele gemotiveerde medewerkers van het Woonzorgnetwerk, thuiszorgdiensten, vrijwilligers en mantelzorgers streven we ernaar dat de oudere inwoners zo lang mogelijk in eigen omgeving kunnen blijven wonen. Maar het is voor N-VA zeer belangrijk om voldoende plaatsen in ons Woonzorgcentrum te blijven voorzien voor onze oudere Edegemnaars die het thuis niet meer kunnen redden. Besturen is vooruitzien!

 

Warm, groen en sportief Edegem

Naast al deze investeringen blijft onze gemeente tal van taken coördineren als regisseur en doet ze hiervoor beroep op gespecialiseerde organisaties. De buitenschoolse kinderopvang gebeurt door vzw Koraal in een regierol van de gemeente. De kinderen in de vele Edegemse scholen blijven zwemles krijgen in Den Bessem, het zwembad van Mortsel met steun van de gemeente. Op gebied van sportinfrastructuur is onze gemeente een echte aantrekkingspool. Zo is Kattenbroek uitgebouwd tot bovenlokale sportsite, mede dankzij het beleid van onze gewezen minister van Sport Philippe Muyters. We bevorderden de individuele sportbeoefening door investeringen in kwalitatieve wandelpaden zoals het looppad langs Hof ter Linden en Fort 5. Klassiekers als de jaarmarktloop en de E-trail blijven we stimuleren. Er wordt verder geïnvesteerd in de sporthallen van Andreas Vesalius en Den Willecom. Denk daarbij aan verledding van de lichten, een vernieuwd sanitair en moderne toestellen.

 

Meer dan 150 verenigingen worden gesteund via subsidies, toelage voor huur materialen, aanpassingen aan lokalen enzovoort. In 2020 kregen we al 258.000 euro Vlaamse subsidie die we in de Edegemse cultuur, sport en jeugd pompten. Daarnaast konden alle verenigingen in deze sectoren rekenen op een financiële ondersteuning vanuit de gemeente om hen te herlanceren na de coronaperiode. Bovendien volgt nog een indexering van de gemeentelijke subsidies voor 2023 aan de verenigingen.

De groene long van Fort 5 en Hof ter Linden, maar ook van de parken in het Centrum en de Romeinse Put op Buizegem blijven belangrijke trekpleisters voor onze Edegemse bewoners. Een aantal gebouwen zoals het sportgebouw aan de Romeinse Put, het oude scoutslokaal in de Patronaatstraat, een woning in de Herfstlei en de gebouwen van aan de Mitterlije werden al gesloopt om ruimte te maken voor meer groen. Door de aankoop van een stuk grond in Buizegem maken we werk van een nieuw openbaar parkje. Het gemeentebestuur houdt de ogen open om de open ruimte te vrijwaren waar mogelijk. In het aangepast meerjarenplan maken we 2,61 miljoen euro vrij voor publiek domein en 1,64 miljoen euro voor afvalbehandeling, waarbij er forse inspanningen naar de netheid van onze gemeente gaan.

Het mooie Vrijetijdscentrum Kruispunt, het eerste duurzame en klimaatvriendelijke gebouw van onze gemeente, zal een belangrijke rol spelen in de viering van 850 jaar Edegem, het feestjaar van onze gemeente.

We blijven werken voor u!
 

Hugo Van Bueren

Voorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is