Edegem zet in op ZOMERSCHOLEN met de steun van de Vlaamse Regering.

Op 20 augustus 2022, over deze onderwerpen: Scholen & Onderwijs
Zomerscholen

Edegem organiseert opnieuw zomerscholen met steun de Vlaamse regering

Meer dan 11.000 leerlingen kunnen in juli en augustus terecht in een van de zomerscholen die georganiseerd worden in 88 Vlaamse gemeenten en in Brussel. Daarmee ligt het aantal plaatsen even hoog als vorige zomer. Veel lokale besturen en scholen zien opnieuw het nut van een zomeraanbod. Zo ook in Edegem waar 180 leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar terecht kunnen in een zomerschool om de leerachterstand weg te werken. De zomerschool krijgt hiervoor € 84.600 financiële steun van de Vlaamse Overheid.

In de zomer van 2020 werden er voor het eerst op grotere schaal zomerscholen georganiseerd in Vlaanderen. Als reactie op de schoolsluitingen vlak na de uitbraak van de coronacrisis werden toen meer dan 7.500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in zomerscholen. Gedurende minimaal 10 dagen werd leerachterstand weggewerkt, in combinatie met spel, cultuur en sport. In de zomer van 2021 waren er zelfs meer dan 11.000 plaatsen beschikbaar in zomerscholen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers werkten vervolgens een decretaal kader uit om de zomerscholen structureel te verankeren in het onderwijsaanbod.

“De zomerscholen hebben op veel plaatsen ingang gevonden, omdat de organisatoren ook merken dat ze een belangrijk verschil maken. Zeker voor de meest kwetsbare kinderen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dankzij een zomerschool moeten kinderen in september niet met een achterstand beginnen aan het schooljaar. Integendeel, kinderen die zomerles volgen, beginnen met een voorsprong. Ze kunnen vaker dan vroeger hun hand opsteken en dat geeft zelfvertrouwen en motivatie.”

Tweede zomer op rij

De zomerschool voor kinderen uit de lagere school vond deze week al plaats in de muziekacademie. Ze gaan er volgende week van maandag tot en met vrijdag nog een weekje mee door. De leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar volgen de lessen in hun eigen school, op KTA da Vinci of in het OLVE-college. Op maandag 29 augustus volgt er nog een gezamenlijke daguitstap.

“Dankzij de zomerscholen bieden we ook dit jaar weer extra leerkansen voor jongeren. Met deze organisatie proberen we bij de kwetsbare leerlingen hun leerachterstand weg te werken en hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste schooldag. Er is uiteraard ruimte voor ontspanning, want het blijft ook voor hen nog even vakantie. We kunnen hierbij rekenen op het enthousiasme en de inzet van tal van animatoren, leerkrachten en vrijwilligers die de organisatie verzorgen”, zegt onze schepen van Onderwijs Koen Michiels (N-VA).

Koen Mi

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is