Uit de gemeenteraad van 18 december 2017.

Op 18 december 2017, over deze onderwerpen: 13. Gemeenteraad

BUDGET 2018 - OCMW

ocmw

 

De firma Q&A heeft bij monde van financieel beheerder Marc Maebe een zeer uitgebreid en duidelijk budget komen voorstellen afgelopen woensdag in de raadscommissie. De bedoeling is om te streven naar een positieve autofinancieringsmarge, dit wordt duidelijk aangetoond met de cijfers tot 2020, Kern OCMW en Woonzorgnetwerk voldoen aan alle criteria en zijn in evenwicht.

Volgend jaar, in 2018, hebben beiden voor de 1ste keer een gescheiden budget.  De toewijzing van personeels- en andere kosten is door de splitsing zeer duidelijk.

Het onderbrengen van alle zorgdiensten binnen één gezamelijke structuur garandeert een zorgbeleid waar alle krachten gebundeld worden en onze ouderen kunnen genieten van een zorg op maat. Zo kan het woonzorgnetwerk op een flexibele manier omgaan met de nieuwste ontwikkelingen en kan er door het samenbrengen  efficiënter gewerkt worden.  Door de VIPA-toelage rechtstreeks aan de exploitant toe te wijzen  geeft men meer financiële draagkracht  aan het woonzorgnetwerk.  Het overschot op de exploitatie kan aangewend worden om de laatste 3 jaar de intrestaflossingen te betalen omdat dan de VIPA subsidie wegvalt. Door het exploitatie overschot in 2018 is er voor dit jaar geen subsidie vanuit het moederbestuur nodig voor de thuiszorgdiensten.  

Een nieuw hoofdstuk wordt hier geschreven, op deze manier kan de toekomst voor welzijnszorg voor onze ouderen verzekerd worden, niet onbelangrijk omdat wij de meest verzilverde bevolking van Vlaanderen hebben.

 

BUDGET 2018 - GEMEENTE

financiën

Reeds voor de 5de keer buigt deze raad zich over het budget van deze coalitie en voor de 5de keer zijn wij fier op het werk van deze bestuursploeg en haar administratie.

Wat opvalt is dat ieder beleidsdomein aan bod komt, te veel om op te sommen. Graag leg ik enkele accenten.

Er is het project HTL, een grote troef voor onze gemeente maar tegelijk een zeer grote financiële uitdaging. Het gemeentebestuur grijpt alle kansen om dit unieke domein toegankelijk te maken voor jong en oud.  Er zijn de restauratiewerken van de koetshuizen met de opening van een brasserie in het westelijk koetshuis binnenkort.

Er is de verbinding tussen HTL en het fort, de omliggende straten en wijken, door paden aan de oostelijke en binnen afzienbare tijd ook aan de westelijke zijde.

In het binnenfort wordt een nieuwe bioklas gerealiseerd, een mooi een duurzaam project voor natuureducatie voor onze kinderen en vele anderen.

 

Er gaat veel aandacht naar het openbaar domein met een blijvende inzet op onderhoud en vernieuwing van voetpaden, straten en wegen. Dit gaat hand in hand met een streven naar meer verkeersveiligheid. Ik denk aan de heraanleg van het Pieter van Maldereplein en de realisatie van het kruispunt aan Kattenbroek voor veiliger verkeer van en naar het ecopark en de sportzone. En nu, met de aanpak van de Drie Eikenstraat en het kruispunt aan de Ter Borchtlaan wordt ook daar een grotere verkeersveiligheid en vlottere mobiliteit gegarandeerd.

 

We kijken ook uit naar de komst van het vrijetijdscentrum. Onder impuls van dit bestuur zal Edegem eindelijk een nieuwe bib krijgen, én een ontmoetingsplaats waar alle vormen van vrije tijd elkaar kruisen en bestuiven.

Ook zal in het komende jaar een belangrijke eerste stap gezet worden in de opwaardering van de begraafplaats.  

Verder is er de ondersteuning van de ouderenzorg, het onderwijs, investeringen in het zwembad, speelpleinen, nieuwe infrastructuur voor onze jeugdbewegingen, ...

 

Ondanks de hoge schuldenlast en de hoge personeels- en werkingskosten die we meedragen vanuit het verleden zijn we erin geslaagd het exploitatiebudget onder controle te houden en daarnaast een weldoordacht ambitieus beleid te voeren. We gaan voor projecten die bindend werken, die belangrijk zijn voor de sociale cohesie. We gaan voor investeringen die de Edegemnaar rechtstreeks ten goede komt zodat hij waar krijgt voor zijn gemeentelijke bijdrage.

Het is geen eenvoudige oefening om de gemeentelijke financiën op orde te stellen en te komen tot een financieel evenwicht. Er wordt hard gewerkt aan een weldoordacht beleid en hiervoor willen wij de bestuursploeg en de administratie bedanken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is