Gemeenteraad 25 april 2016.

Op 25 april 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, In de pers, Gemeenteraad

Op de gemeenteraad van 25 april stonden er weer heel wat punten op de agenda.

Graag lichten wij een aantal punten aan u toe:

Het Meihof: een nieuwe wind

Meihof
Op gemeenteraad van maart 2016 kwam het Meihof en de nieuwe invulling hiervan reeds aan bod. Een nieuwe samenwerkingsovereenkomst werd opgemaakt met alle betrokken partijen en deze ligt nu op de gemeenteraad van april voor. Met deze samenwerkingsovereenkomst krijgt de nieuwe invulling van het Meihof definitief vorm met een sterke focus op sociale tewerkstelling. Dit laatste zal gebeuren in nauwe samenwerking met het OCMW van Edegem. Op 20 mei 2016 vindt de grote opening met een heus buurtfeest plaats. Kom dus zeker een kijkje nemen!

In het ‘nieuwe’ Meihof zullen het Rekreatief en Pegode vzw de handen in elkaar slaan en instaan voor de uitbating van de speeltuin en het buurtrestaurant én zullen ze zorgen voor het onderhoud van onder meer het bos en de speeltuin. De speeltuin zal na verloop van tijd ook aangepast worden zodat ook kinderen met een beperking naar hartelust kunnen spelen in het Meihof.

Met de samenwerkingsovereenkomst en deze twee sociale partners zorgen we voor een leuke, sociale en nieuwe invulling van het Meihof. Iedereen zal hier welkom zijn.

Wil je naar de speeltuin met een eigen picknick of eet je liever iets in de cafetaria of het restaurant? Alles is mogelijk!

Hopelijk zien we je daar!

 

Klimaatactieplan

Naar aanleiding van de oproep uit Europa aan alle burgemeesters om tegen 2020 20% CO2 te besparen, sloeg Edegem de handen in elkaar. Nu ligt er een heus klimaatactieplan op maat van Edegem op tafel. Het actieplan houdt dus rekening met de specifieke behoeften en kenmerken van Edegem (denk bijvoorbeeld aan het Universitair Ziekenhuis dat op ons grondgebied ligt).

Het actieplan bevat een BAU-scenario: Business As Usual: wat zou er gebeuren indien we niets ondernemen? Wel, dan zouden we in Edegem in 2020 met 79.775 ton CO2 uitstoot te kampen hebben. Tijd voor actie dus!

Het actieplan bevat zo’n 500 actiepunten die onderverdeeld zijn volgens zeven sectoren: de gemeente als organisatie, wonen, mobiliteit, tertiaire sector, industrie, landbouw en participatie.

Actiepunten gaande van betere en veiligere fietspaden (om het fietsgebruik te stimuleren) tot het aanpakken van energiearmoede en tot sensibilisering rond hernieuwbare energie; Het zijn er heel wat!

Als gemeentebestuur gaan wij graag die 2020-uitdaging aan!

 

Toelagereglement nieuwe onthaalouders

Het aantal onthaalouders is in Edegem sinds enkele jaren, net zoals in vele andere gemeenten, in dalende lijn. Om nieuwe onthaalouders aan te trekken, keurde de gemeenteraad daarom een nieuw toelagereglement toe. Deze extra toelage moet nieuwe onthaalouders het nodig steuntje in de rug geven. In totaal wordt voor een periode van drie jaar 15.000 euro budget vrijgemaakt (elk jaar is er dus 5.000 euro gebudgetteerd).

De extra’s die dit toelagereglement toekent zijn de volgende: 300 euro startpremie, jaarlijkse werkingspremie van maximum 300 euro en een vergoeding van 15 euro bij een (erkende) opleiding.

Als fractie staan wij volop achter dit nieuwe toelagereglement: voldoende en volwaardige kinderopvang is een belangrijke doelstelling!

 

Vraag van de burger: Fietsverlichting ‘ik wil je zien’ actie

Indien een burger een specifieke vraag heeft, krijgt hij of zij de kans om deze op de gemeenteraad te komen stellen. Dit keer werd er navraag gedaan naar de ‘ik wil je zien actie’. Dit is een halfjaarlijkse actie waarin men fietsverlichtingscontroles aankondigt en uitvoert.

Schepen van mobiliteit, Birre Timmermans begrijpt de bezorgdheid omtrent fietsverlichting en verkeersveiligheid. Ze antwoordt dat de politiezone HEKLA reeds verschillende gerichte controles in schoolomgevingen en schoolroutes verricht. Daarnaast houdt het team verkeer van HEKLA zich dagelijks bezig met controles op naleving van het verkeersreglement. Ook de verlichting van fietsers valt daar dus onder.

Jongeren tussen 12 en 15 jaar oud krijgen bij een eerste overtreding een ‘gecontroleerde opmerking’. Bij herhaaldelijke overtredingen moeten zij een verkeersvormingsklas volgen. Dit jaar zijn er zo als drie klassen ingericht.

Ook in hun nieuwsbrief heeft de politiezone HEKLA aandacht besteed aan fietsverlichting. In het kader van de actie ‘veilig (brom)fietsen, een zaak voor iedereen’ kregen alle leerlingen een brief over de vereisten waaraan een fiets moet voldoen en een aankondiging van controles.

Op vraag van de scholen worden dit schooljaar ook fietscontroles gehouden. In het KTA, OLFA en OLVE zijn dergelijke acties reeds gebeurd of staan ze nog gepland.

 

De volgende gemeenteraad vindt plaats op 23 mei 2016. Ook dan brengen wij weer verslag uit!

 

Hebt u vragen of opmerkingen?

Contacteer dan: Hugo Van Bueren, onze voorzitter.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is