Gemeenteraad 26 oktober 2015.

Op 27 oktober 2015, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Verandering kan je zien en voelen!

Op de gemeenteraad van 26 oktober werden weer heel wat beslissingen genomen die een echte vooruitgang en verandering betekenen in onze mooie gemeente. Zo zal je vanaf 2018 als Edegemnaar een goedkoper tarief betalen in het nieuwe zwembad van Mortsel. Verder zal vanaf 2016 het DIFTAR systeem in werking treden en daarom willen we een aantal zaken nog even beklemtonen en verduidelijken. Ook veiligheid en verkeer kwamen aan bod. Fietsen naar het Fort vanaf de Prins Boudewijnlaan of veiliger en vlotter naar of van het UZA? Lees dan zeker verder hoe!

 

Zwemmen in Mortsel

N-VA wil als partij erg inzetten op intergemeentelijke samenwerking. Op die manier zetten we niet alleen in op meer efficiëntie, maar denken we ook actief na over hoe we bepaalde diensten  met andere gemeenten kunnen delen en daar ondervinden onze inwoners alleen maar voordelen van!

Een concreet voorstel van intergemeentelijke samenwerking werd deze gemeenteraad dan ook goedgekeurd. En wat voor één! Ook raadslid René Janssens was enthousiast en benadrukte het belang en de meerwaarde van een project waarbij verschillende gemeenten samenwerken. Het nieuwe zwembad, dat in Mortsel in 2018 zijn deuren opent, wordt een project waarin dus ook Edegem mee stapt. De voordelen voor de Edegemnaar worden in dit project meteen duidelijk. De gemeente verbindt zich ertoe bij te dragen in de exploitatiekosten en in ruil daarvoor kan de gemeente aan elke particuliere Edegemse zwemmer een reductie op de inkomprijs garanderen. In plaats van 4 euro betaal je als jongere, 55 plusser of mindervalide slechts 2 euro, een reductie van 50% dus. Voor volwassenen tussen 18 en 55 jaar betaal je 3 euro en krijg je dus een reductie van 1 euro per persoon. Koen Michiels schaarde zich als schepen van Sport achter deze overeenkomst en hoopt op een lange en mooie samenwerking.

Zwemplezier wordt dus voor elke Edegemnaar verzekerd! Het zwembadje in Edegem blijft uiteraard wel voor schoolzwemmen beschikbaar.

 

Sorteren kan je leren

Gerd Tahon zorgde bij het punt rond DIFTAR voor heel wat positieve reacties. Zij benadrukte daarbij dat DIFTAR een systeem is dat mensen ook echt bewust aanzet om te sorteren en dus ook bewuster met afval om te gaan. We gaan uit van het principe: de vervuiler betaalt. Verder blijven PMD en GFT+ de gebruikelijke regeling behouden. Ook hiermee bewijzen we als bestuur dat we voor een meer bewuste afvalsortering willen gaan bij onze inwoners. En in zovele andere gemeenten is het reeds bewezen: het systeem en de daarbij horende sensibilisering werkt!

Er werden vanuit verschillende hoeken bezorgdheden geformuleerd over hoe het DIFTAR-systeem in een eerlijk sociaal beleid past. Ook hier hebben we rekening mee gehouden. Zowel voor jonge gezinnen als sociaal zwakkeren willen we een aantal tegemoetkomingen doen. Voor elke pasgeborene in Edegem wordt een geboortepremie van 50 euro in de vorm van E!bons voorzien. Zo blijven we niet alleen onze jonge gezinnen, maar ook onze lokale middenstand steunen. Bovenop die 50 euro aan E!Bons komt nu ook een DIFTAR tegoed van 30 euro dat gelijk staat aan een gewicht van 150 kg. Ook voor kinderen geboren in 2015 zal deze tegemoetkoming met terugwerkende kracht toegepast worden. Zo willen we jonge gezinnen extra ondersteuning bieden.

Maar ook anderen zoals sociaal zwakkeren en volwassen met incontinentieproblemen blijven niet in de kou staan, ook zij kunnen rekenen op een tegemoetkoming in het DIFTAR systeem. Schepen Brigitte Goris blijft het belang hiervan beklemtonen. Het sociaal beleid dat we in Edegem voeren moet rechtvaardig en haalbaar zijn voor iedereen, ook in het DIFTAR systeem. Het hoofddoel blijft wel: de afvalberg verkleinen, maar bepaalde doelgroepen mogen we echt niet uit het oog verliezen.

Het DIFTAR systeem dat we in onze gemeente invoeren is dus een afvalsysteem dat past binnen het sociaal beleid van de gemeente, en daar zijn we met de ganse fractie fier op.

DOE TIP: Probeer het zelf maar eens! Hoeveel van uw afval hoort écht thuis in de restafvalzak? Misschien kan het DIFTAR systeem voor u wel een hoop voordelen opleveren! (velen namen de proef reeds op de som!)

 

Fietsen door een nieuwe woonproject

Een nieuw woonproject in Edegem. En niet zomaar een woonproject. Dit project zal heel wat publieke ruimte in de vorm van parkgebied krijgen. We benutten het gebied dus optimaal met respect voor de natuur en de reeds bestaande woonomgevingen. Daarnaast zal er ook een trage weg voor voetgangers en fietsers komen vanaf de Prins Boudewijnlaan tot aan het Fort. Zo creëren we ook daar een toegang tot het Fort 5 en Hof Ter Linden.

 

Veilig in de nieuwe Drie Eikenstraat

Een grote doorbraak vond plaats in het dossier rond de heraanleg van de Drie Eikenstraat. Na lange onderhandelingen met het Gewest en andere partners werd een overeenkomst bereikt. De heraanleg van de Drie Eikenstraat zal zorgen voor meer veiligheid voor zwakke weggebruikers, maar zal ook zorgen voor een betere verkeersdoorstroming vanuit de omliggende wijken. Erik Schiltz lauwerde als fractievoorzitter de schitterende inspanningen die onze schepen van mobiliteit en openbare werken, Birre Timmermans, hierrond deed met de verschillende partners. Dankzij haar kwam dit dossier eindelijk tot goedkeuring.

Wie meer vragen heeft omtrent één of meerdere van deze, hier kort besproken, projecten, kan steeds terecht bij onze lokale mandatarissen. Zij zullen graag op jouw vragen antwoorden.

Tot op de volgende gemeenteraad!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is