Uit de gemeenteraad van 29 januari 2018.

Op 29 januari 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Op de eerste gemeenteraad van 2018 werden twee belangrijke punten besproken en goedgekeurd. Zo zal er vanaf 1 maart 2018 een nieuw uniform politiereglement in voegen treden én zullen we vanaf mei 2018 kunnen genieten van een brouwerij en cultuurcafé in de oude pastorij.

We vertellen u er graag meer over: 

Brouwerij en cultuurcafé binnenkort in oude pastorij

pastorie

Op de gemeenteraad van januari werd unaniem de nieuwe erfpachtovereenkomst voor de pastorij goedgekeurd.

De pastorij ligt in het centrum van Edegem, omringd door de Sint Antoniuskerk, Huis Hellemans, het toekomstige VTC, de sporthal, het Zwaluwnest én de muziekacademie. Tot voor kort was de Heemkundige Kring gevestigd in de pastorij. Na hun vertrek naar het oude gemeentehuis ging de gemeente op zoek naar een nieuwe invulling voor dit prachtige gebouw.

De nieuwe uitbater van de pastorij zal niet alleen leven brengen in dit authentieke en mooie gebouw, maar zal ook inzetten op noodzakelijke investeringen om het gebouw in stand te houden en in ere te herstellen.

De pastorij zal in de toekomst uitgebaat worden door twee dynamische en creatieve heren, Kevin en Bart. Zij spelen bewust in op deze unieke locatie met hun concept van brouwerij en cultuurcafé. De brouwerij op het gelijkvloers biedt niet alleen ruimte om hun eigen bier te brouwen, maar ook verenigingen zullen de unieke kans krijgen om een lekker biertje te brouwen. Dit lekkere zelfgebrouwen bier, andere streekbieren én streekproducten zal je kunnen proeven in het cultuurcafé dat naast de brouwerij gevestigd wordt. In dit cultuurcafé zal bovendien een klein podium komen voor kleinschalige optredens, comedy, poëzie,…

Op de eerste verdieping zullen verschillende creatieve ruimtes komen: werk- en atelierruimtes voor beginnende kunstenaars, muzikanten,… En op de zolderverdieping zullen ze een mooie en functionele vergaderruimte creëren.

De pastorij zal in de toekomst dus een echt belevingscentrum worden voor jong en oud. Het aanbod zal perfect aansluiten op het nieuwe VTC en de andere omliggende gebouwen. Het belooft een mooi project te worden en we kijken uit naar de opening die begin mei gepland staat!

 

Nieuw uniform politiereglement HEKLA

hekla

In de politiezone HEKLA wordt een uniform politiereglement gehanteerd. Ook het GAS (gemeentelijke administratieve sanctie) reglement maakt hier deel van uit. Omdat er een aantal aanpassingen plaatsvonden in de GAS-reglementering was dit de uitgelezen kans voor de gehele zone HEKLA om een aangepast reglement voor te leggen op de gemeenteraad.

Eén van de grote wijzigingen is dat er een verplichte bemiddelingsprocedure vooropgezet wordt bij overtredingen door minderjarigen vanaf 16 jaar. Deze bemiddelingsprocedure moet ervoor zorgen dat de minderjarige die een overtreding begaat, opgevolgd en begeleid wordt. Het is dus meer dan louter een ‘straf’ opleggen.

In de toekomst laat het uniform politiereglement ook toe om een aantal overtredingen voortaan via een GAS-boete te bestraffen. Zo zal er bijvoorbeeld bij overlast, maar ook bij fout parkeren en/of stilstaan een GAS-boete gehanteerd kunnen worden.

Bovendien wordt het reglement voor de hele zone HEKLA gelijk. Voordien waren er kleine lokale afwijkingen, maar die worden nu dus voor elke HEKLA-gemeente gelijk.

Wist je trouwens dat er bij het politiereglement heel wat participatie van verschillende actoren komt kijken? In dit geval gaven zowel de politie, milieuambtenaren, andere gemeentediensten, burgemeesters en verschillende adviesraden, zoals de jeugdraad, hun mening.

Ook onze politieraadsleden bogen zich samen met burgemeester, Koen Metsu, over dit nieuw politiereglement. Zij zijn tevreden met de aanpassingen en met de uitgebreide mogelijkheden om GAS-boetes te hanteren.

Dit politiereglement wordt nu principieel goedgekeurd en zal later dit jaar definitief goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is