N-VA Edegem maakt gemeente zwerfvuilvrij tijdens lentepoets

Op 23 april 2024

N-VA Edegem maakt gemeente zwerfvuilvrij tijdens lentepoets

Afgelopen zondag trokken de N-VA-leden samen met sympathisanten door Edegem om er net als vorige jaren zwerfafval op te ruimen. “Met het lenteweer in aantocht kan je binnenkort weer genieten van wandelen, spelen of chillen in de Edegemse natuur. Het uitgelezen moment om Edegem dus een extra opknapbeurt te geven. We trokken met een gezellige bende door Buizegem, Fort 5 en het centrum en verzamelden zo een volle aanhangwagen aan afval. De actie kon op vele positieve reacties van de inwoners rekenen”, zegt Jimi Claeys, initiatiefnemer en ondervoorzitter van N-VA Edegem.

Zowel het rondslingerende glas, PMD als restafval werd gescheiden opgehaald met grijpstokken en vuilniszakken. N-VA-voorzitter Hugo Van Bueren: “Het gemeentebestuur onder leiding van onze N-VA-schepenen en -burgemeester zette al camera’s én gemeenschapswacht in om sluikstort en zwerfvuil aan banden te leggen. Maatregelen die hun vruchten afwerpen, want er werden zo al enkele sluikstorters opgespoord en geverbaliseerd. Als afdelingsbestuur zetten we ons met onze opruimacties graag in om Edegem zwerfvuilvrij te houden. We danken alle deelnemers voor hun inzet met in het bijzonder onze bestuursleden Peter Van Lint en Jimi Claeys als trekkers van de lentepoets.”

 

Jimi Claeys: “Het ingezamelde afval viel overwegend goed mee, wat wil zeggen dat de Edegemnaar zijn gemeente netjes houdt. Toch blijft het onbegrijpelijk dat sommigen niet eens dat heel klein beetje moeite doen om de eigen leefomgeving proper te houden. Zwerfvuil is een gedeelde ergernis in Vlaanderen en niet louter een Edegems probleem. Denk maar aan de stranden of populaire pleinen in de steden die er na een dag mooi weer als een stort uitzien. De aanpak van Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) zorgt er alvast voor dat zwerfvuilhandhavers elk jaar een recordaantal GAS-boetes uitschrijven. Parallel schrijven gemeenten steeds meer pv’s, retributies en GAS- boetes uit. De huidige aanpak moeten we verder uitbouwen zodat hardleerse sluikstorters hun straf niet ontlopen. Dat kan met een doorrekening van de opruimkosten en meer toezicht op de kritieke plaatsen. Een alternatieve straf voor vervuilers kan wat mij betreft in de vorm van gemeenschapsdienst door … zwerfvuil op te ruimen. In ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen zullen we een reeks aanvullende voorstellen doen voor een nog properder en zwerfvuilvrij Edegem.”

 

Onze boodschap is dat een propere gemeente begint bij elk individu. Wij geven alvast het goede voorbeeld. Iedereen kan eenvoudig afval ruimen dankzij het gratis materiaal dat zowel Mooimakers als het lokaal bestuur aanbieden. Zo zorgen we er samen voor dat de inwoners zonder zwerfvuil kunnen blijven genieten van de pracht die Edegem te bieden heeft. Na afloop dronken we samen een aperitiefje in het heemcafé om deze fijne zondag af te sluiten.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is