EDEGEM: Veerkrachtige gemeente 2017

Op 22 november 2017
veerkractig Edegem

Edegem wint award Veerkrachtige gemeente 2017

 

Edegem mag zich samen met gemeente Kontich een jaar lang de meest veerkrachtige gemeente van de provincie Antwerpen noemen. De gemeente krijgt van Logo Antwerpen de award ‘Samen Veerkrachtig’ voor haar strijd in het verhogen van het mentaal welbevinden van Edegemnaars. “We willen zorgen voor een goede leefomgeving met kansen voor iedereen”, weet schepen voor preventieve gezondheid Brigitte Goris.

 

Het aantal pogingen tot zelfdoding ligt in Vlaanderen bij de hoogste van Europa. Volgens cijfers van de Universiteit Gent uit 2015 waren er ongeveer 28 suïcidepogingen per dag. “Een veel te hoog cijfer”, weet burgemeester Koen Metsu. “Daarom was het voor Edegem meteen duidelijk dat er iets aan gedaan moest worden.”

 

En dus sprong Edegem zonder twijfelen mee op de kar van de campagne ‘Fit in je hoofd’ die deel uitmaakt van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie. “Die campagne wil de veerkracht van een persoon helpen verhogen. Want veerkracht zorgt ervoor dat sommige mensen zich beter door een moeilijke periode in hun leven kunnen slaan dan anderen. En dat kan dan weer de suïcidecijfers naar beneden helpen”, vult de burgemeester aan.

 

“Edegem wil een veerkrachtige gemeente zijn”, gaat schepen voor preventieve gezondheid Brigitte Goris verder. “En daarom zetten we volop in op twee pijlers. We willen enerzijds zorgen voor een goede leefomgeving met kansen voor iedereen. Zo zorgen we met dienstencentrum Den Appel voor een ontmoetingsplaats voor alle Edegemnaars. Anderzijds zorgen we voor creatieve sensibiliserende acties en workshops rond het thema van mentaal welzijn”, vertelt de schepen.

 

Afgelopen jaar werden in dienstencentrum Den Appel verschillende van die workshops en activiteiten georganiseerd in het kader van ‘Fit in je hoofd’. Goris somt op: “In april en mei werd er toneelstuk opgevoerd over het thema. Van de Tiendaagse van de geestelijke gezondheid maakten we een maand en verder organiseerden we ook een herfstwandeling, een lezing door psychologen van het Universitair Ziekenhuis UZA, een smulnamiddag en een babbelcafé, want als er één ding helpt dan is het wel praten.”

 

Voor die uitgebreide aanpak krijgt Edegem nu dus de award ‘Samen veerkrachtig’ van Logo Antwerpen, een agentschap dat samen met de Vlaamse Overheid werkt aan de gezondheidsdoelstellingen. “De award is zeker en vast een mooie boost die ons aanmoedigt om op dezelfde creatieve manier met het thema bezig te blijven”, knikt burgemeester Metsu. “Maar we zijn er uiteraard nog lang niet. We moeten absoluut dag in dag uit blijven werken aan de veerkracht en het welbevinden van al onze inwoners. En dus blijft het motto: Fit in je hoofd, goed in je vel!”, besluit hij.

 

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

 

Meer informatie bij dit persbericht?

Brigitte Goris, schepen voor preventieve gezondheid, gsm: 0475 975 508, brigitte.vermeulen [at] edegem.be

Koen Metsu, burgemeester, gsm: 0477 648 044, koen.metsu [at] edegem.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is